Εκτός από το εξωτερικό του αυτοκινήτου που πρέπει να καθαρίζουμε, πρέπει να δίνουμε την ίδια έμφαση και στο εσωτερικό του.
Υπάρχουν δύο είδη καθαρισμού: ο απλός και ο βιολογικός καθαρισμός.
Επιλέγοντας το βιολογικό καθαρισμό απομακρύνονται τα ακάρεα που δημιουργούνται στην καμπίνα του οχήματος και αφορά τόσο τους ιδιώτες όσο και τους επαγγελματίες που έχουν στην κατοχή τους οποιοδήποτε αυτοκίνητο.
Για καλύτερα αποτελέσματα, συνιστάται ο καθαρισμός να γίνεται κάθε 2 μήνες περίπου.
Πρόκειται για έναν βαθύ καθαρισμό στο σαλόνι του αυτοκινήτου, με απομάκρυνση όλων των υγρών και στερεών σωμάτων από τις επιφάνειες των καθισμάτων.
Η διαφορά του από τον απλό καθαρισμό έγκειται στο γεγονός ότι χρησιμοποιούνται εξειδικευμένες συσκευές και καθαριστικά προϊόντα, με σκοπό όχι μόνο τον καθαρισμό των επιφανειών, αλλά και την καλύτερη διείσδυση και απομάκρυνση όλων των μικροβίων.
Το εξειδικευμένο επαγγελματικό μηχάνημα που χρησιμοποιείται, είναι ένας συνδυασμός ηλεκτρικής σκούπας και πλυστικού που ψεκάζει το αντίστοιχο απορρυπαντικό στα καθίσματα.
Όταν επιλέγουμε να καθαρίσουμε μόνοι μας το εσωτερικό του οχήματός μας, συνήθως χρησιμοποιούμε απλά σκουπάκια, γυαλιστικά ταμπλό και αποσμητικά χώρου, τα οποία καθαρίζουν επιφανειακά και δε διεισδύουν σε βάθος.
Τα βακτήρια και τα ακάρεα εισχωρούν στις ίνες του υφάσματος και γι' αυτό, ο βιολογικός καθαρισμός προσφέρει την ιδανική λύση, εξασφαλίζοντας σε βάθος την απομάκρυνσή τους.
Τα βήματα που ακολουθούν οι ειδικοί είναι τα εξής:
Α. Αρχικά απομακρύνονται όλες οι σκόνες που υπάρχουν με ξεσκόνισμα και σκούπα στα καθίσματα και τις επιφάνειες.
Η απομάκρυνση σκόνης στους αεραγωγούς του κλιματισμού, γίνεται με μηχάνημα πεπιεσμένου αέρα και με ιδιαίτερη προσοχή, διότι το στόμιο υπό πίεση αέρα δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με τον ουρανό ή οτιδήποτε άλλο ευαίσθητο για να μην προκληθούν ζημιές.
Β. Σειρά έχει ο ψεκασμός του ειδικού απολυμαντικού στις επιφάνειες και τα καθίσματα, ενώ για τα πιο δύσκολα και λεπτομερή σημεία όπως αεραγωγοί, διακόπτες και χερούλια η τοποθέτηση του απολυμαντικού γίνεται με σφουγγάρια και πινέλα.
Γ. Το τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση του καθαρισμού είναι η αναρρόφηση όλων των υπολειμμάτων που έχουν απομείνει. Με τη χρήση του κατάλληλου μηχανήματος, απομακρύνονται τόσο οι υγροί όσο και οι στερεοί λεκέδες, οι οποίοι συλλέγονται σε ειδικό δοχείο της συσκευής.
Η διαδικασία του βιολογικού καθαρισμού σε αυτοκίνητο με υφασμάτινο σαλόνι διαρκεί συνήθως από 2 έως 4 ώρες. Για οχήματα με δερμάτινα καθίσματα, ο χρόνος καθαρισμού είναι μικρότερος.
Μετά τον καθαρισμό, το αυτοκίνητο θα χρειαστεί να μείνει με ανοιχτά τα παράθυρα για λίγες ώρες, ώστε να μπορέσει να στεγνώσει το σαλόνι.
Με μία σύντομη έρευνα οι τιμές κυμαίνονται μεσοσταθμικά από 35 έως 80 ευρώ, αναλόγως το συνεργείο ή πλυντήριο αυτοκινήτων που θα επιλέξετε.
Αν έχετε όχημα με δερμάτινα καθίσματα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για φθορές. Ο καθαρισμός είναι εύκολος και γρήγορος, καθώς το δέρμα δεν απορροφά τόσους μικροοργανισμούς και λεκέδες όσο τα υφάσματα.
Στην περίπτωση αυτή, παραλείπεται ο ψεκασμός και το απολυμαντικό απλώνεται απαλά με σφουγγάρι, ενώ το στέγνωμα γίνεται με πανί.
Για να ενισχυθεί η διάρκεια ζωής των δερμάτινων επιφανειών, στο τέλος, εφαρμόζεται κερί σε όλη την επιφάνεια.
Συμπερασματικά, συνιστάται να αποφεύγετε τον καθαρισμό στο σπίτι και να εμπιστευτείτε τους ειδικούς για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Χωρίς τη χρήση επαγγελματικών μηχανημάτων και απολυμαντικών, μπορεί να προκληθούν ζημιές και φθορές στο σαλόνι του αυτοκινήτου, συσσώρευση υγρασίας και τελικά, δημιουργία μούχλας στο εσωτερικό.