Αυτοκίνητα Σήμερα: Από το Παρελθόν στο Μέλλον | Drive Hellas
Αυτοκίνητα Σήμερα: Από το Παρελθόν στο Μέλλον

Αυτοκίνητα Σήμερα: Από το Παρελθόν στο Μέλλον

Αυτοκίνητα Σήμερα: Από το Παρελθόν στο Μέλλον

Στα τέλη του 18ου αιώνα συναντάμε το ξεκίνημα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Γαλλία και την Γερμανία και η εξέλιξη που γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα είναι βασισμένη στην ανάπτυξη της μηχανής εσωτερικής καύσης.

Οι πρωτοποριακές ιδέες που προκύπτουν ολοένα και περισσότερο με την πάροδο των χρόνων, έχουν ως αποτέλεσμα ελαφριά, αποδοτικά και πιο ευέλικτα αυτοκίνητα εξοικονομώντας έτσι ενέργεια με τα έξυπνα συστήματα πχ. Start/Stop αλλά και περιβαλλοντικούς πόρους.

Η Αρχή της Αυτοκίνησης

Εξερευνώντας στα πρώτα χρόνια, θα δούμε ότι το όνομα ‘Fardier’ με δημιουργό το Nicolas Joseph Cougnot (Γαλλία – 1769) ακολουθεί ουσιαστικά το πρώτο μηχανικό όχημα του οποίου στο μπροστινό μέρος έφερε ατμολέβητα για τη διάχυση του ατμού με τέτοιο τρόπο που προκαλούσε κίνηση στον μπροστινό τροχό.

Ένα χρόνο μετά, ο εφευρέτης Γερμανο-Αυστριακός Siegfried Marcus συναρμολογώντας ένα μηχανοκίνητο αμαξίδιο έρχεται να ξεπεράσει το μηχανικό κινητήρα του Cougnot σε μηχανική ενέργεια.

Με ένα ‘διάλειμμα’,  92 χρόνια αργότερα, (1862) κατασκευάζεται το πρώτο αυτοκίνητο με μηχανή εσωτερικής καύσης από τον Etienne Lenoir.

Ακολούθησαν μεγάλα ονόματα όπως Karl Benz, Henry Ford αλλά και φυσικά εταιρίες Dodge και Ransom Olds που αποτέλεσαν εξίσου πυλώνες στην εξέλιξη των αυτοκινητοβιομηχανίας.

Φυσικά, όπως σε κάθε αρχή, υπήρχαν δυσλειτουργίες στις κατασκευές των οχημάτων όπως για παράδειγμα οι εφευρέσεις του Nicolas Joseph που αντιμετώπισαν προβλήματα με την πίεση του ατμού. Επιπλέον, σημαντικό πρόβλημα ήταν και το υψηλός κόστος παραγωγής των αυτοκινήτων με αποτέλεσμα να επηρεάζει την προσβασιμότητα των πολιτών στα οχήματα.

Λύση έρχεται να δώσει για ακόμη μια φορά ο Henry Ford δημιουργώντας το μοντέλο Ford Model-T, το οποίο στοίχιζε μόνο 950 δολάρια.

Τεχνολογικές Καινοτομίες του 20ού Αιώνα

Στις αρχές του 20ού αιώνα, μόλις το 1901, το εργοστάσιο του Oldsmobile, στο Λάνσινγκ, Μίσιγκαν, με εφευρέτη τον Ράμσον Ολντς, ξεκινάει μεγάλη παραγωγή βασισμένο σε τεχνικές σταθερής γραμμής συναρμολόγησης.

Φυσικά η ιδέα επεκτείνεται σε μεγάλο βαθμό, πλέον χαρακτηριζόμενη ως κινούμενη γραμμή συναρμολόγησης αυτοκινήτων το 1913 στο Highland Park Ford Plant από τον Henry Ford.

Αποτέλεσμα, τα αυτοκίνητα να βγαίνουν κατά 15 λεπτά ταχύτερα από τις προηγούμενες μεθόδους αυξάνοντας την παραγωγικότητα επί οκτώ φορές.

 

 

 

Η Εποχή των Ηλεκτρικών Οχημάτων

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μεγάλη ανάπτυξη αλλά και ζήτηση για την καινούργια κατηγορία οχημάτων, όπου η καύση τους βασίζεται μόνο στην ηλεκτρική ενέργεια.

Ακολουθώντας την τάση και τις ανάγκες της εποχής και των καταναλωτών, ολοένα και περισσότερες εταιρίες όπως η Tesla, BYD, SAIC , Volkswagen, Hyundai Motor Group έχουν εντάξει στην παραγωγή τους τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, παρέχοντας οχήματα προηγμένης τεχνολογίας και αναβαθμισμένης οδηγικής συμπεριφοράς.

Αυτοοδηγούμενα Οχήματα και Τεχνητή Νοημοσύνη

Αν κοιτάξουμε στο παρελθόν θα δούμε ότι είχαν ξεκινήσει πειράματα σε συστήματα αυτόματης οδήγησης τη δεκαετία του ’20.

Λόγος γίνεται για τα αυτοοδηγούμενα οχήματα τα οποία χρησιμοποιούν μόνο αισθητήρες για να αντιληφθούν το περιβάλλον: όπως οπτικές και θερμογραφικές κάμερες, ραντάρ, lidar, GPS, οδομετρία και μονάδες μέτρησης αδράνειας.

Τα λεγόμενα robo-cars ή αλλιώς αυτοοδηγούμενα οχήματα, είναι μία νέα προσθήκη από τις πολλές κατηγορίες οχημάτων, με πρώτο πάροχο υπηρεσιών ταξί χωρίς οδηγό στο ευρύ κοινό, την Waymo το 2020, σε ένα μέρος του Φοίνιξ της Αριζόνα. Στην πορεία ακολουθούν η Honda, καθώς ήταν ο πρώτος κατασκευαστής που πούλησε αυτοκίνητο «επιπέδου 3» εννοώντας πλήρως αυτόματο αλλά και η Nuro που ξεκίνησε παραδόσεις αυτο-οδηγούμενων στην Καλιφόρνια.

Οι αντιδράσεις από το κοινό ποικίλλουν, καθώς υπάρχουν τόσο θετικές όσο και αρνητικές απόψεις σχετικά με την ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας. Μικρές μελέτες και άρθρα αναφέρουν ότι ενδέχεται να επηρεαστούν τομέα όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η οικονομία, η κυκλοφορία, η αγορά εργασίας και, κατ' επέκταση, η υγεία.

Εσείς θα επιλέγατε τα συγκεκριμένα οχήματα για τις μετακινήσεις σας ή ακόμα και για αγορά;

 

 

Προκλήσεις και Ευκαιρίες για το Μέλλον

Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι η εξέλιξη στην παραγωγή αυτοκινήτων είναι εντυπωσιακή και συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό.

Κοινός στόχος τόσο για τους εφευρέτες όσο και για τις εταιρείες είναι η βελτίωση της εξυπηρέτησης και η κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων, με παράλληλη μέριμνα για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

 

 

espa

Ακολούθησέ μας στα

Social Media

facebook image
twitter image
instagram image
Powered by